De keuken is een heerlijke plaats in huis, die tegenwoordig een geliefde plek is om te verblijven, zeker als er een keukentafel staat. De keuken wordt niet alleen gebruikt om te koken, maar ook om te borrelen, te kletsen, te knutselen, spelletjes te spelen en noem maar op. De keuken is van oorsprong echter niet zo multifunctioneel als hij nu is. Hoe is de keuken ontstaan en hoe heeft een keuken zich in de loop der jaren ontwikkeld? Dat vertellen we je hier!
De vuurplaats
Lang gelden, toen er vuur ontdekt werd, kwam de mens erachter dat je voedsel kunt koken en bakken. De plaats waar dit gebeurde was de vuurplaats. Omdat dit een belangrijke dagelijkse bezigheid was en omdat er behoefte was aan een dak boven het hoofd, werd de bereidingsplaats van eten (de vuurplaats) toegevoegd aan het huis. De keuken van nu is dus eigenlijk de vuurplaats van vroeger.
Het ontstaan van het fornuis
Het toevoegen van de bereidingsplaats van eten aan het huis bracht wel wat probleempjes met zich mee: brandgevaar en rookontwikkeling. Het koken op open vuur was gevaarlijk en heeft heel wat huizen in de as gelegd. De oplossing was simpel en brandplaatsen werden voortaan eerst met stenen en klei ommuurd. Daarnaast waren de keukens van vroeger rokerig, omdat er slechts een gat in het plafond gemaakt werd om de rook mee af te voeren. Het rookprobleem is deels opgelost door de brandplaats tegen een muur te plaatsen met een schouw en een schoorsteen. Dit is dan ook het ontstaan van het fornuis. Aan het einde van de 19e eeuw kwam er definitief een einde aan de vervelende rookontwikkeling door de intrede van het koken op gas. Vanaf 1930 kon er, naast op gas, ook elektrisch gekookt worden. Veel woningen hadden vanaf dat moment ook een gas- of elektriciteitsaansluiting en het koken op open vuur was grotendeels verleden tijd.
Industrialisatie
Heel lang woonden mensen met meerdere personen in 1 huis. En vaak was er maar 1 kamer die multifunctioneel was. Deze kamer diende als woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken. In de periode van het rationalisme kwam de nadruk te liggen op hygiëne, efficiëntie en ergonomie. Dit was het moment waarop keukens in een aparte ruimte van het huis gemaakt werden en qua gebruik steeds beter werden geoptimaliseerd.
2e Wereldoorlog
In West-Europa was er, na afloop van de 2e Wereldoorlog, veel vraag naar keukens die snel te monteren waren. Keukens en keukenelementen werden gestandaardiseerd en er werden veel losse keukenelementen gemaakt. In deze periode is de ‘keukendriehoek’ ontstaan, die de basis was voor veel hedendaagse keukenontwerpen. De keukendriehoek is een theoretische onderbouwing van de inrichting van een keuken, gebaseerd op de 3 belangrijkste functies in een keuken (opslag, voorbereiding en koken). De keukendriehoek zorgt ervoor dat je zo min mogelijk afstand in de keuken hoeft af te leggen. Uit de theoretische keukendriehoek vloeiden 5 keukenindelingen voort:
- Lange rechte keuken
- 2 parallel lopende werkbladen
- L-vormige keuken
- U-vormige keuken
- Blok keuken
De keuken sinds de jaren ’80.
De afgelopen decennia is vooral de perceptie van het koken veranderd. Koken werd gezien als een tijdrovende verplichting, maar is langzaamaan veranderd in een gezellige, creatieve bezigheid met een sterke sociale component. De keuken is hiermee geworden tot een zeer belangrijke leefruimte en daarbij passen allerlei multifunctionele elementen, technische snufjes en een groot scala aan materialen. Eigenlijk is tegenwoordig bijna alles mogelijk in een keuken.
De keuken in 2063
Hoe gaat het verder met de ontwikkeling van de keuken? Wie zal het zeggen? Miele heeft een onderzoek uitgevoerd en voorspelt dat de keuken van 2063 vooral intelligent en multifunctioneel is. Zonne-energie wordt opgevangen door dak en muren van de keuken, zodat alle keukenapparaten van stroom kunnen worden voorzien. De hygiëne zal verbeterd worden doordat er minder hoeken in muren en keukenmeubels zullen zijn. De oppervlakten van aanrechtbladen, tafels en andere keukentoebehoren zullen zelfreinigend zijn. Ook zullen de glazen keuken achterwanden een trend opmars maken door de aansluiting op deze praktische en esthetische voordelen.
Een tweede grote verandering die Miele voorspelt is de verandering in gebruik van voedsel. Door de toename van zonlicht in de keuken, zullen we steeds meer producten zelf gaan kweken. Bovendien zullen computersystemen het mogelijk maken om de snelheid van de groei van planten te reguleren. In 2063 zouden we dan veel lichter en natuurlijker eten, vooral lokaal voedsel staat op het menu. We komen erachter wat ons lichaam nodig heeft door gebruik te maken van een mobiele scanner. Het recept krijgen we dan helemaal op maat aangeleverd! Enne…. Visliefhebbers kunnen tegen die tijd gebruik maken van enorme aquaria waar je levende vissen kunt bewaren. Als je ze wilt consumeren, kun je ze dus helemaal vers bereiden!