Het keukenwerkblad van de nieuwe keuken bepaalt niet alleen de uitstraling van de keuken, maar ook hoe prettig je in de keuken kunt werken. Ga je een nieuwe keuken aanschaffen en wil je honderd procent tevreden zijn met jouw nieuwe kookruimte? Denk dan goed na over het keukenwerkblad dat je aan wil schaffen en vergelijk de verschillende soorten keukenwerkbladen met elkaar om de beste investering te doen. Op deze pagina lees je welke soorten keukenwerkbladen er zijn en welke voor- en nadelen de verschillende werkbladen hebben, zodat je de keukenwerkbladen goed met elkaar kunt vergelijken om de beste aankoop te doen.
Keramische keukenwerkblad
Het keramische keukenwerkblad is erg populair in Nederland. Niet alleen omdat keramische aanrechtbladen uitstekend bestand zijn tegen krassen, slijtage en hitte, maar ook omdat het aanrechtblad volledig waterafstotend is. Dit maakt het aanrechtblad hygiënisch en onderhoudsarm en dit vinden veel mensen erg prettig. Een ander voordeel van het keramische keukenwerkblad is het feit dat dit blad in vele kleuren, bewerkingen en effecten beschikbaar is. Veel mensen denken dat keramische keukenwerkbladen er een beetje saai uit zien, maar je kunt helemaal zelf kiezen welke uitstraling jouw werkblad moet krijgen.
Een nadeel van het keramische keukenwerkblad is dat je niet ieder schoonmaakmiddel kunt gebruiken om dit aanrechtblad schoon te maken. Bijtende schoonmaakmiddelen beschadigen het aanrechtblad. Een keramisch keukenwerkblad kost je gemiddeld tussen de 200 en 400 euro per vierkante meter.
Granieten keukenwerkblad
Een granieten keukenwerkblad ziet er robuust en natuurlijk uit en dit vinden veel mensen prettig. Omdat graniet een natuurproduct is, ziet geen enkel granieten keukenwerkblad er hetzelfde uit. Dit betekent dat je veel kunt variëren bij het aanschaffen van een granieten keukenwerkblad en dit zien veel mensen als een groot voordeel van dit aanrechtblad.
Een nadeel van het granieten keukenwerkblad, is het feit dat graniet enigszins poreus is. Werk je met bepaalde producten, dan kan het aanrechtblad onherstelbaar beschadigen. Dit kun je tegengaan door het aanrechtblad te laten polijsten, maar dit kost wel weer extra geld en verandert bovendien de uitstraling van het aanrechtblad. Een ander nadeel van dit aanrechtblad, is het feit dat graniet nooit volledig waterdicht is. Vooral zuren kunnen door het aanrechtblad heen komen, wat de uitstraling van de keuken negatief kan beïnvloeden. Voor een granieten keukenwerkblad betaal je gemiddeld tussen de 300 en 500 euro per vierkante meter.
Glazen keukenwerkblad
Je kunt het werkblad van je keuken ook laten maken van gehard glas. Omdat deze materiaalsoort nog niet zo veel gekozen wordt bij het samenstellen van een keuken, is een keukenwerkblad van gehard glas echt nog uniek. Daar komt nog bij dat een glazen keukenwerkblad er exclusief en luxe uit ziet, wat een positieve uitwerking heeft op de algemene uitstraling van de keuken. Zelfs de meest eenvoudige keuken kan er door een glazen werkblad ineens heel uniek, exclusief en luxe uit komen te zien.
Een klein nadeel van het glazen werkblad in de keuken, is dat je hier alle soorten vlekken wat beter op ziet. Op een kunststof werkblad zie je vette vlekken bijvoorbeeld niet zo goed, maar bij een glazen werkblad vallen zelfs de kleinste vetvlekken erg goed op. Een ander nadeel van het werkblad van glas, is dat dit werkblad vrij kwetsbaar is. Laat je een keer iets op het werkblad vallen of stoot je met een voorwerp tegen het blad aan, dan kan er zomaar een barst in komen. Ook kan er een stukje van het werkblad afbreken, wat voor gevaarlijk scherpe hoeken zorgt.
Keukenglas.nl levert en plaatst op aanvraag ook glazen keukenwerkbladen. Neem gerust contact met ons op via info@keukenglas.nl of bel ons op 040-3030900.
Houten keukenwerkblad
Je zou het misschien niet denken, maar je kunt ook een aanrechtblad van hout aanschaffen. Door een aanrechtblad van hout aan te schaffen, krijgt je keuken een warme en authentieke uitstraling. Er is bijna geen keukenstijl waar het houten keukenwerkblad niet mooi in staat: dit werkblad geeft iedere keuken een unieke look.
Het houten keukenwerkblad is erg mooi, maar het aanrechtblad heeft wel enkele belangrijke minpunten. Het eerste minpunt van het houten keukenwerkblad, is het feit dat je dit aanrechtblad goed moet onderhouden. Wil je het keukenwerkblad mooi houden, dan moet je het hout regelmatig behandelen met olie. Komt er een vlek op het aanrechtblad of knoei je wat water, dan moet je dit meteen schoonmaken om beschadiging tegen te gaan. Tot slot is hout gevoelig voor krasjes en deuken, wat het aanrechtblad minder gebruiksvriendelijk maakt dan de andere keukenwerkbladen op deze pagina. De prijs van een houten keukenwerkblad verschilt per houtsoort, maar dit aanrechtblad kost je in ieder geval minimaal 100 euro per vierkante meter.
Composiet keukenwerkblad
Composiet is sterk, verkrijgbaar in vele kleuren, soorten en maten en bovendien volledig kras- en hittebestendig. Het is niet voor niets dat composiet keukenwerkbladen zo veel aangeschaft worden in Nederland, want dit aanrechtblad brengt enkele aantrekkelijke voordelen met zich mee. Wel moet je altijd opletten met een composiet aanrechtblad, want hete pannen kunnen lelijke vlekken achterlaten op het materiaal. Dit komt door zogeheten ‘thermoshock’: als het materiaal plotseling heel warm wordt door het contact met een hete pan, kunnen er lelijke vlekken ontstaan in het materiaal die je niet meer kunt laten verdwijnen. Voor een composiet keukenwerkblad betaal je gemiddeld tussen de 600 en 700 euro per vierkante meter.
Kunststof keukenwerkblad
Een kunststof aanrechtblad was vroeger nooit van hele hoge kwaliteit, maar tegenwoordig is dit wel anders. Door innovaties op het gebied van kunststuf keukenwerkbladen, is ook dit materiaal van hoge kwaliteit geworden. Daar komt nog bij dat een kunststof keukenwerkblad erg aantrekkelijk geprijsd is, wat voor veel mensen een groot voordeel is. Een nadeel van het kunststof keukenwerkblad, is dat je voorzichtig moet zijn met hete pannen en met messen. De kwaliteit van kunststof is verbeterd, maar het materiaal kan nog niet zo goed tegen hete pannen en direct contact met messen. Gebruik daarom altijd een onderzetter en een snijplank op een kunststof keukenwerkblad. Een kunststof keukenwerkblad kost je gemiddeld tussen de 80 en 100 euro per vierkante meter.
Betonnen keukenwerkblad
Tot slot kun je er ook voor kiezen om een keukenwerkblad van beton aan te schaffen. Dit keukenwerkblad is mooi, stijlvol, trendy en bovendien geheel naar wens in de keuken te verwerken. Dit komt omdat het aanrechtblad van beton in de keuken gegoten wordt, wat betekent dat je zelf kunt kiezen welke vorm het aanrechtblad moet krijgen en hoe dik het aanrechtblad moet worden. Tot slot is een betonnen keukenwerkblad hard, hittebestendig en slijtvast, voor een lange levensduur.
Een nadeel van het betonnen keukenwerkblad, is het feit dat beton vlekgevoelig is. Let goed op met koken, want vooral zure voedingsmiddelen en kleurrijke voedingsmiddelen kunnen voor vlekken zorgen. Ook moet beton regelmatig van een nieuwe beschermlaag worden voorzien, zodat het materiaal hard, hittebestendig en slijtvast blijft. Een betonnen aanrechtblad kost je gemiddeld tussen de 200 en 400 euro per vierkante meter.